Verras jouw valentijn

nu via valentijntjes.nl

Dagjes uit Valentijn

Vind je het moeilijk om iets te bedenken wat je met Valentijnsdag k

bekijk hier hoe

Valentijnsdag muziek

Een Romantisch deuntje mag natuurlijk niet ontbreken wanneer jij jouw Valentijn verrast op deze speciale dag. Maar welke muziek is nou geschikt? Hi...

Lees meer?

Wat is Valentijnsdag?

Valentijnsdag wordt jaarlijks gevierd op 14 februari. Hoewel het verspreid over de hele wereld wordt gevierd is het geen officiële feestdag. Op Valentijnsdag geven geliefden elkaar extra aandacht door bijvoorbeeld iets speciaals te gaan doen of elkaar speciale en romantische cadeaus te geven.

Oorsprong van Valentijnsdag

Ieder jaar op 14 februari geven geliefden over de hele wereld elkaar snoepjes, bloemen en cadeautjes. Dit uitwisselen van cadeaus gebeurt in de naam van Sint Valentijn, een mysterieuze heiligman. Deze Romein is op 14 februari overleden in het Noorden van Rome. Verder is er weinig over hem bekend. Er zijn zelfs meerdere heiligmannen met de naam Sint Valentijn bekend. In het jaar 496 is 14 februari door Paus Gelasius I uitgeroepen tot de dag van de Heilige Valentijn.

Geschiedenis Valentijnsdag

Valentijnsdag zou afkomen van Sint Valentijn, maar wie was deze heiligman? Dat is niet geheel duidelijk, er zijn namelijk verhalen over verschillende Sint Valentijns, maar volgens sommige verhalen zouden enkele van deze Valentijns dezelfde persoon zijn. Één van de verhalen gaat over een Romeinse priester die leefde rond 260 na Christus. De Romeinse keizer van die tijd schreef een wet uit die soldaten verbood om te trouwen, omdat ze volgens de keizer anders minder goed zouden presteren. De Romeinse priester Valentinus vond liefde echter belangrijker dan oorlog en trouwde toch stiekem vele koppels. Hierop gaf de keizer Valentinus een gevangenisstraf. In de gevangenis werd de priester verliefd op de blinde dochter van de gevangenisbewaker en schreef haar lange brieven. Op den duur zou ze ook nog van haar blindheid genezen zijn. Valentinus werd op 14 februari onthoofd en stopte zijn geliefde net ervoor nog een briefje toe waarop stond: “van je Valentijn”.

Andere Sint Valentijn verhalen

Dit is slechts één versie van de verhalen rondom Sint Valentijn. Volgens een ander verhaal zou Sint Valentijn de opdracht hebben gekregen om een blinde vrouw te genezen. Toen dit niet lukte, werd hij ter dood veroordeeld. Vlak voor zijn onthoofding had hij de blinde dame nog een briefje toegestopt. Op het briefje stond: Van Valentinus en er zal een gele bloem in. Hierna was het meisje genezen van haar blindheid en werd Valentinus een heilige held (helaas voor hem te laat).